Kalanović: Lagani pomak u podizanju poslovnog ambijenta

Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je danas da nezaposlenost i ogromne regionalne razlike čine da je u Srbiji poslovni ambijent lošiji u odnosu na zemlje u okruženju ali, dodala je...

Foto Tanjug, N. Jovanović

NIŠ - Ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović izjavila je danas da nezaposlenost i ogromne regionalne razlike čine da je u Srbiji poslovni ambijent lošiji u odnosu na zemlje u okruženju ali, dodala je, na tom planu ima "laganog pomaka".

Učestvujući u radu okruglog stola o poslovnom okruženju u Srbiji - "Trenutno stanje i prioriteti za privredu", u organizaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Kalanovićeva je rekla da najnoviji podaci Svetske banke pokazuju da ima "laganog pomaka u podizanju poslovnog ambijenta".

Govoreći o onome što vlada Srbije preduzima na poboljšanju poslovnog ambijenta, ministarka je rekla da je postignuta finansijska konsolidacija na makroekonomskom planu, kao i da je ukinuto 138 parafiskalnih nameta, što je bila jedna trećina izdvajanja preduzeća za lokalne, i namete na centralnom nivou. Ona je rekla da je to za posledicu imalo manje budžete opština i gradova, ali da su to bili upravo oni nameti koji su neopravdano opterećivali privredu.

Plasmani Fonda za razvoj biće na istom nivou kao i prošle godine, kazala je Kalanović i dodala da u ovom trenutku ima veći broj zahteva za reprogramiranje već odobrenih sredstava. Ona je navela da je cilj vlade podizanje infrastrukture i da su potpisani svi ugovori neophodni za izgradnju Koridora 10.

Govoreći o radu lokalnih samouprava, Kalanović je rekla da nije zadovoljna njihovim funkcionisanjem, jer "nisu uskladili svoje nadležnosti sa svojim odgovornostima".

Najavljujući reforme u komunalnom sistemu, ona je rekla da će za sve komunalne usluge biti određen odnos cene usluga prema građanima u odnosu na cene usluga prema privredi, kao što je to slučaj sa grejanjem, gde je sada taj odnos jedan prema jedan i po.

Najavljujući set propisa i na lokalnom nivou, ministarka Kalanović je rekla da će u narednom periodu biti kontrolisano, kako punjenje lokalnih budžeta, tako i trošenje sredstava i njihovo veće usmeravanje za razvoj.

Direktor Projekta USAID-a za bolje uslove poslovanja Džo Lauter je, govoreći o rezultatima tog projekta, rekao da preduzeća u Srbiji na savlađivanju administrativnih prepreka troše 4,3 odsto bruto društvenog proizvoda.

Srbija je među najmanje efikasnim zemljama na svetu kada je reč o vremenu i novcu potrebnim za dobijanje građevinske dozvole i nalazi se na 179. mestu od ukupno 180 zemalja obuhvaćenih izveštajem Svetske banke za 2013. godinu, rečeno je na okruglom stolu.

Tagovi: Verica Kalanović, USAID, regioni, razvoj

Share